Windpark Westfrisia aangesloten op elektriciteitsnet

Op 18 december is Windpark Westfrisia door Liander aangesloten op het elektriciteitsnet. Daarvoor moesten kabels vanaf het hoogspanningsstation in Zwaagdijk-Oost naar het windpark getrokken worden. De kabels komen binnen in een gebouw wat bij de windturbine vlak bij de Noorderboekert staat.

Voor 18 december moesten generatoren zorgen voor elektriciteit op de bouwplaats. Nu is het mogelijk om de windturbines te testen. Als alles meezit kunnen 1 of 2 turbines vóór kerst 2019 beginnen met het leveren van elektriciteit.

Windpark Westfrisia levert alle elektriciteit via de Windunie aan Greenchoice, ongeveer op dezelfde manier als waarop de WWC de elektriciteit via de Windunie aan Greenchoice levert. Elke windturbine kan elektriciteit leveren voor ongeveer 2400 huishoudens.

Eind oktober is de eerste windturbine geplaatst, eind november de tweede windturbine en begin december de derde windturbine. Het duurt vrij lang om elke windturbine te bouwen, omdat er alleen gehesen mag worden als er niet veel wind staat. De zwaarste onderdelen wegen 60 ton en sommige daarvan moeten 85 meter omhoog gehesen worden. De hijskraan die dit moet doen is te groot en te zwaar (meer dan 300 ton) om over het land of over de weg te rijden en moet bij elke windturbine opnieuw opgebouwd en na het plaatsen afgebroken worden. Met vrachtwagens worden de onderdelen van de ene windturbine naar de andere windturbine verplaatst. Dit kan kan bij elkaar een week duren.

De onderdelen voor de laatste 2 windturbines liggen al enkele weken in het windpark, de bedoeling is dat deze in januari geplaatst worden.